Sidor


31 januari 2014

Festival Photo La Gacilly

Då vi är på resande fot håller vi alltid utkik efter evenemang i fotobranschen som kunde vara värda ett besök. Så även då vi i somras styrde kosan mot Bretagne i Frankrike. På någon evenemangskalender dök Festival Photo La Gacilly upp och det såg verkligen ut att vara något för oss - och än mer intressant blev det när vi väl kom fram!
Det visade sig nämligen att hela La Gacilly var som en enda stor fotoutställning, med makalösa fotografier av världskända fotografer. Att detta omslöts av en fransk pittoresk liten stad gjorde inte saken sämre. På fasader, i parker, längs gatorna och förstås i konsthallar fanns bilder på rad. Ni som är bekanta med Fotografiska känner säkert igen djurbilderna av Nick Brandt här under.

Människor och natur är ett genomgående tema i bilderna, och det passar ju onekligen också ihop med omgivningen. Vi gladde oss särskilt över att detta är en utställning man lugnt kan besöka tillsammans med barn - vilket inte är någon självklarhet i fotosammanhang. Alltför ofta möts man av bilder vars enda syfte verkar vara att chockera och tillföra allmän ångest.
La Gacilly lämnar vi med ett leende på läpparna - vilken upplevelse vi fick! Tänk vilken idé, att ordna en högklassig fotoutställning utomhus, en hel sommarsäsong - och det utan att ens ta inträde. Det visar sig att en viss Yves Rocher någon gång varit borgmästare i staden, vilket säkert har sin andel i att arrangörerna lyckats få bilder av världens toppfotografer. Men ändå.
Fotofestivalen i La Gacilly pågår från 31 maj till 30 september, även i år. Staden ligger 400 kilometer väster om Paris - inte riktigt behändigt till med andra ord. Men man kan definiera det lite som dom i Michelin-guiderna - Fotofestivalen är väl värd en rejäl omväg! Kanske en hel resa. Dessutom bjuder ju Bretagne på enormt mycket annat att se och uppleva när man väl är där!

0 kommentarer: