Efter en längre tids uppehåll på bakningsfronten blev det en omgång Runebergstårtor. Jag googlade efter recept och tog "första bästa". Det visade sig vara ett ganska bra val, receptet kan i alla fall rekommenderas! Receptet är från hbl, här!
150 g smör (eller margarin)
2 dl socker
2 ägg
1 dl mald mandel ca 50 g
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd (en del av pepparkakor)
1 tsk bakpulver eller bikarbonat
2 dl grädde
Till dekoration:
1 dl florsocker
ca 1
2 msk vatten
hallonsylt eller marmelad
Vispa ihop det mjuka fettet samt sockret. Tillsätt äggen ett i sänder och blanda väl. Tillsätt därefter grädden och de ihopblandade torra ingredienserna. Blanda snabbt allt samman till en slät deg.
Fördela degen i små pappersformar, gärna cylinderformade, alltså med rak kant. Fyll formarna bara till 2/3. Tryck med mjölig tumme en fördjupning i varje tårta och fyll gropen med hallonsylt. Grädda i 200 gradig ugn cirka 15 minuter.
Klicka lite hallonsylt på tårtorna. Rör ut vattnet och florsockret till en tjock kräm. Spritsa krämen i en rund ring runt hallonsylten. Eller gör det genom att droppa ner krämen med hjälp av en sked.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar