Sidor


3 februari 2011

Runebergsdags!

Efter en längre tids uppehåll på bakningsfronten blev det en omgång Runebergstårtor. Jag googlade efter recept och tog "första bästa". Det visade sig vara ett ganska bra val, receptet kan i alla fall rekommenderas! Receptet är från hbl, här

150 g smör (eller margarin)
2 dl socker
2 ägg
1 dl mald mandel ca 50 g
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd (en del av pepparkakor)
1 tsk bakpulver eller bikarbonat

2 dl grädde

Till dekoration:
1 dl florsocker
ca 1
2 msk vatten
hallonsylt eller marmelad

Vispa ihop det mjuka fettet samt sockret. Tillsätt äggen ett i sänder och blanda väl. Tillsätt därefter grädden och de ihopblandade torra ingredienserna. Blanda snabbt allt samman till en slät deg.
Fördela degen i små pappersformar, gärna cylinderformade, alltså med rak kant. Fyll formarna bara till 2/3. Tryck med mjölig tumme en fördjupning i varje tårta och fyll gropen med hallonsylt. Grädda i 200 gradig ugn cirka 15 minuter.

Klicka lite hallonsylt på tårtorna. Rör ut vattnet och florsockret till en tjock kräm. Spritsa krämen i en rund ring runt hallonsylten. Eller gör det genom att droppa ner krämen med hjälp av en sked.

0 kommentarer: