Sidor


30 augusti 2010

Rödvinbärsparfait

Nu finns det säkert röda vinbär i överflöd hos en och annan. Det finns ju inte så många recept med just dessa bär, men här är i alla fall två tips på desserter.
På bilden en rödvinbärsparfait ur tidningen Mat Pirkka från i fjol vid denna tid, finskt recept på deras hemsida här. Det är ett recept väl värt att pröva, enda minuset jag kommer ihåg (från ifjol då jag testade det) är att parfaiten visserligen smälter och får en trevlig konsistens. Men bären tinar inte i samma takt och är därför hårda som små stenar... Men kanske någon annan lyckas bättre!
Ett favoritrecept är kolapaj med röda vinbär. Jag har tyvärr ingen egen bild av den, trots att jag lagat den många gånger. Men receptet (och bild) hittas bland annat på Arlas hemsidor, här. Räkna med att pajen bör stå några timmar i kylskåp för att kolasåsen ska hinna stelna före servering! Den är nämligen ganska flytande ännu då pajen tas ur ugnen, men det brukar reda upp sig bara man ger den lite tid. Det är faktiskt en mycket trevlig paj eftersom kombinationen av söt kolasås och syrliga bär är perfekt. Samma point är det ju med parfaiten!

3 kommentarer:

C. Tvillingmamma sa...

Oh så lyxigt...inga vinbär hos oss i år dock..kanske nästa :)

eirikas sa...

Mmmm!! Roligt med nya recept - det här hamnar in på "att-pröva-listan" :)

Nizzan sa...

Lingonkolapajen var intressant!