Sidor


20 maj 2010

Pirkkas trevliga tomatsoppa

Tomatsoppa har inte direkt hört till min repertoar i köket, tills jag fick ett infall och testade det recept som finns på baksidan av Pirkkas burk med passerade tomater. Den har blivit en ny favorit som passar bra som förrätt eller enklare måltid! Passar också bra kall som varm. Förutom på burken finns receptet på Pirkkas hemsida (på finska) samt här min egen version. Jag brukar blanda i en burk creme freiche istället för mjukost, och så brukar jag mixa soppan innan servering. Annars har man en grötaktig soppa full med mjuka brödbitar, bra så kanske, men jag föredrar den klimpfri...

1 stor lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 burk (500 g) passerade tomater
7 dl vatten
4 skivor rostbröd
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk socker
1 tsk timjan
1/2 tsk svartpeppar
1 nypa chili
1/2 tsk salt
1 burk, ca 2 dl, creme freiche
persilja

Hacka löken och bryn i botten på en kastrull med oljan. Blanda sedan i alla ingredienser utom creme freiche och låt koka soppan i ca 15 minuter. Mixa soppan, om du vill, så att den blir jämn och len. Blanda i creme freiche och hetta upp soppan. Servera gärna med lite persilja som dekoration. Rosta bröd att äta till. Smaklig måltid!

0 kommentarer: