Sidor


30 mars 2009

Om vinodling

Efter att ha kört genom vinfält nu i snart två månader ville jag läsa på lite om vad som egentligen odlas på dessa. Här är en kort sammanfattning för eventuella intresserade. Jag är ungefär så långt från vinkännare som man kan komma, så rätta mig gärna om jag har fel!

Det var romarna som i tiden började odla vin i Bourgogne. Sedan var det under långa tider kyrkan och klostren som hade en stor roll i vinproduktionen. Vid franska revolutionen fråntogs dessa jorden och den delades istället ut i små lotter till bönderna. Sedan dess har lotterna splittrats ytterligare. Många vingårdar är i dagens läge därför ganska små.
De mest välkända vinerna som produceras här är röda viner av druvan Pinot Noir och vita viner av druvan Chardonnay. I vissa vita viner ingår också aligotédruvan, men sådant måste framgå på etiketten. Den egentliga röda Bourgognen görs uteslutande på den ovannämnda Pinot Noir. Det lär vara en kräsen druva som kräver god omvårdnad för att ge ett bra vin. Det förekommer förstås också odling av andra sorters druvor för röda och vita viner, och så produceras också små mängder rosévin. Generellt sett kan man säga att röda viner produceras norr om Beaune, medan vita kommer från trakter söder om. 
De allra bästa vinerna klassificeras som Grand cru, druvor för dessa odlas inte sällan på de sluttningar där jorden är som bäst dränerad och där solens strålar når fram flest timmar. Det är också dessa Grand cru-viner som det lönar sig att låta mogna, ibland många år, i vinkällare. Sämre viner blir sällan bättre av det, utan kan lika gärna konsumeras samma år. 
Här i Beaune kan man köpa bordsviner för en euro litern, men det finns förstås också mycket dyra viner för entusiaster. Vi såg till exempel att ett finare hotell här i Beaune hade ett sådant vin på sin meny, 75 cl för 1523 euro. Då gäller det nog att förstå att njuta...
Bilden är från vårt besök i dessa trakter i september 2006 när skörden pågick som mest intensivt. Man plockar ofta för hand för att inte förstöra druvorna, ett ganska tungt och tidskrävande arbete.

0 kommentarer: