Sidor


19 mars 2009

Crème brülèe

Crème brülèe är en klassisk fransk efterrätt, och dessutom en av mina favoriter. De vanligaste ingredienserna är socker, ägg, grädde och vanilj. Enligt Wikipedia noterades denna dessert första gången 1691, så man kan säga att det är en gammal goding. Brülèe är franska och betyder bränd, det är alltså det tunna, karamelliserade lagret av socker på ytan av krämen som är åtminstone lätt bränd.
Crème brülèe kan göras hemma, och det finns många recept att välja bland. Man kan till exempel smaksätta krämen på olika vis. Min erfarenhet är dock att det inte är riktigt enkelt att lyckas med denna dessert, om man ska göra den helt på egen hand. Jag brukar därför välja Dr Oetkers pulvervariant, och sanningen är den att det blir den bästa crème brülèen jag smakat. Inte ens de restaurangvarianter jag prövat i brüléens hemland har varit bättre. Så åtminstone vad gäller denna efterrätt vill jag slå ett slag för "fuskvarianten". En gasbrännare avsedd för ändamålet gör ytan fint karamelliserad och fina skålar förhöjer stämningen. 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kommer gärna och provsmakar sen när vi är tillbaka i hemlandet!!!
Ha det gott!
Maggi

MammaMonica sa...

Ja, så gärna!!

Anonym sa...

NamnamnamnamnamNAM!